Wat zijn smart contracts?

Om deze uitleg over smart contracts te beginnen, is het fijn om de exacte definitie te weten:

"Een smart contract (slim contract) is een geprogrammeerd contract waarvan de afspraken in computercode staan vastgelegd op de blockchain. Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is. Deze afspraken zijn altijd in te zien, maar kunnen onmogelijk nog worden aangepast.”

Een smart contract is dus allesbehalve een papieren contract waaronder je met pen je handtekening zet, zoals we dit gewend zijn. Het is een volledig digitaal contract, bestaande uit alleen maar computercode, dat door een programmeur voor je in elkaar is geprogrammeerd. Hierin staat alle informatie van het contract opgenomen: de personen tussen wie het geldig is, wanneer het contract uitgevoerd dient te worden, wanneer de afspraken zijn vastgelegd, et cetera. Hieronder volgt een kort filmpje (in het Engels) met een simpele uitleg over wat smart contracts zijn.

Een eenvoudig voorbeeld

Het makkelijkste voorbeeld waar een smart contract perfect voor is, is voor een simpele weddenschap. Stel Alice is groot fan van Ajax, terwijl Bob die-hard Feyenoordfan is. De wedstrijd tussen deze twee titelkandidaten komt eraan en Alice denkt dat Ajax gaat winnen, maar Bob is ervan overtuigd dat Feyenoord gaat winnen. Bob wil een weddenschap van 10 euro aangaan. Als Ajax wint betaalt Bob 10 euro aan Alice en als Feyenoord wint, betaalt Alice 10 euro aan Bob. Bij een gelijkspel gebeurt er niks.
lice en Bob spreken af om de weddenschap in een smart contract vast te leggen die in gang wordt gezet aan de hand van de officiële uitslag zoals de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) deze vastlegt. Ze betalen allebei 10 euro aan het contract (in cryptocurrency’s) en stellen het contract zo in dat Alice 20 euro van het slimme contract krijgt als Ajax wint en Bob 20 euro krijgt als Feyenoord wint. Het contract wordt op de blockchain gezet, waardoor het automatisch door alle blockchaingebruikers wordt gecontroleerd en het kan dus onmogelijk nog aangepast worden (Bob kan dus niet meer bepalen dat de uitslag niet tet als Ajax door een onterechte penalty wint). Op het moment dat de KNVB de officiële uitslag naar buiten brengt, zal het contract automatisch in werking treden en krijgt de winnaar zijn/haar geld uitgekeerd.

Contract laten maken zonder een tussenpersoon

Ondanks dat de derde partij niet meer nodig is, zal deze niet volledig verdwijnen. De derde partij krijgt vooral een andere rol. Voornamelijk de vraag naar programmeurs zal enorm gaan stijgen, terwijl de vraag hiernaar al sky-high is. Onze programmeurs staan altijd voor u klaar. Neem contact met ons op als u interesse heeft in smart contracts.